Bulan Rajab #8: Dahsyatnya Pahala Bersedekah Bulan Rajab

 
Bulan Rajab #8: Dahsyatnya Pahala Bersedekah Bulan Rajab

LADUNI. ID, HIKMAH-BULAN RAJAB merupakan bulan ibadah dan memperbanyak amal kebaikan dan salah satu amaliah yang sering di lakukan oleh para ulama terdahulu dan mereka mengabadikannya dalam turast klasik selain berpuasa, membaca “istigfar Rajab”, shalat sunat yakni bersedekah.

Bersedekah merupakan salah satu kebaikan yang dilipatgandakan pahala oleh Allah SWT. Tetapi dalam bulan Rajab Allah akan membalas setiap amalan kebaikan dengan 70 kebajikan.

 Orang yang lemah dari berpuasa pada bulan Rajab hendaklah bersedekah tiap-tiap hari sekurang-kurangnya sebiji roti. Dalam hal ini Rasulullah SAW menerangkan tentang kelebihan bersedekah bulan Rajab dalam beberapa hadis :
 
Pertama, Bersedekah pada bulan Rajab, dijauhkan Allah daripada api neraka kerana kemuliaan bulan Rajab, Bulan Allah.

UNTUK DAPAT MEMBACA ARTIKEL INI SILAKAN LOGIN TERLEBIH DULU. KLIK LOGIN